Offshore-kompetanse en forutsetning for havvind

– Vi hadde aldri kunnet satse på havvind uten offshore-kompetansen vår, sier Aibels sjef i Haugesund Ole Sandvik. 40% av selskapets ordrereserve er nå innenfor fornybar-segmentet.

Med kontrakt verdt minst 2,5 milliarder kroner knyttet til Equinors utbygging av havvindparken på Dogger Bank i Nordsjøen er Aibel blitt en av landets viktigste havvind-aktører. Aibels arbeid med Dogger Bank-kontrakten vil bli ledet fra Haugesund. Plattformene bygges ved Aibels eget verft i Thailand, før de slepes til Haugesund for utrustning og ferdigstillelse. Havvind er imidlertid langt fra noen ny satsing for Aibel.

– Vi har egentlig tilnærmet oss havvind siden 2004, da vi gjorde vår første elektrifiseringsjobb ute på Troll A TPC, og har fortsatt i 2013 og 2014. Vi leverte havvindplattformen til tyske DolWin Beta i 2014-15, i tillegg til landstrømmen ut til Johan Sverdrup fra Haugsneset ved Kårstø i 2017. Vi har funnet vår vei inn i havvind-markedet, og ser at det er på de store, tunge og komplekse operasjonene vi kan konkurrere. Jo mer komplekse prosjektene er, jo mer konkurransedyktige er vi, forteller Ole Sandvik, Aibels sjef i Haugesund.

Det er erfaringen fra de komplekse plattformbygge-prosjektene fra offshore-markedet Aibel har tatt med seg over i havvind. Det er for eksempel den type design Aibel har brukt og optimalisert til DolWin-plattformene, og de har optimalisert konseptet fra Troll inn mot havvind.

Viktig med hjemmemarked

– Det viser seg at det er et konsept som fungerer, som kommer raskt i operasjon og som gir fornøyde kunder. For tiden bygges P2-plattformen til Johan Sverdrup i hallen på Risøy, med omformer for å ta imot landsstrøm.

Den nylige milliard-kontrakten til Aibel gjelder havvindparken på Doggerbank i Nordsjøen. De ser også at utbygging på Utsira Nord vil være svært viktig.

– En flytende havvindpark på Utsira Nord vil være kjempeviktig. Bunnfast havvind begynner å bli god butikk, så må vi sammen finne smarte løsninger på komplekse utfordringer. Markedet vårt er i utgangspunktet globalt, og vi må hele tiden vurdere hva vi kan konkurrere på, men det er klart at det er fordeler ved å levere til norsk sektor.

Attraktive arbeidsplasser innenfor fornybar

40% av Aibels ordrereserve nå er innen fornybar, noe selskapet er stolte av.

– Vi har i alle år vært flinke til å snu oss når tidene har krevd det, og det er en evne det er viktig å ha med seg. Vi vil fortsatt være tunge på olje og gass i årene fremover, men det er ingen tvil om at den siste havvind-kontrakten vår har gitt oss et nytt gir i den retningen, sier Sandvik.

– Det at vi får slike kontrakter skyldes at vi gjennom mange år har vist at vi er i stand til styre de tunge og vanskelige prosjektene. Samarbeid med store internasjonale aktører de er trygge på betyr mye, sammen med høy kompetanse i egen organisasjon. Vi er veldig stolte over at all engineeringen på havvind-prosjektene gjøres fra Garpaskjærskaien i Haugesund, forteller Sandvik.

De store prosjektene betyr mange arbeidsplasser, og mye tyder på at stillinger innenfor havvind og de grønne næringene er mer attraktive enn tradisjonelt offshore-arbeid, ikke minst blant unge.

– Vi lyste nylig ut fem stillinger, og bare etter et par dager hadde vi over 70 søknader inne. Det er også veldig gøy å oppleve at flere av søkerne var folk uten tilknytning til regionen, som var klare for å flytte til Haugalandet. Prosjekter som dette har med andre ord stor betydning for kompetanseutviklingen i regionen, understreker han.

En naturlig havvind-hub

Aibel-sjefen mener at det ligger åpenbare muligheter i regionens geografi, og at den samlede kompetansen bør kunne trekke regionen videre.

– Haugalandet har et veldig godt utgangspunkt, og det er opp til oss selv om vi vil ta posisjon. Det er viktig at vi har et stort fagmiljø rundt oss, på samme måte som det har vært innen offshore. Ved å gjøre ting sammen og utveksle kompetanse kan regionen være konkurransedyktig, og potensialet er der for at regionen kan bli en naturlig hub for havvind, slik vi tidligere har sett det med oljen i Stavanger, og for så vidt også på Haugalandet innenfor subsea, mener Sandvik.

Han er tydelig på at er kompetansen fra offshore er selve forutsetningen for å kunne arbeide med havvind.

– Aibel hadde aldri kunnet satse på havvind uten offshore-kompetansen. Men Haugalandet har mye av denne kompetansen med selskaper som Kværner, subsea-selskapene, offshore-rederiene, Westcon og mange flere. Sammen utgjør vi en sterk symbiose, sier Sandvik.

Aktuelt

Utsira Nord åpnes for havvind-utbygging

Olje- og energiminister Tina Bru åpnet i dag havområdet Utsira Nord for industrialisering av flytende havvind. – En gledens dag, og utrolig viktig for fremtidig næringsutvikling og verdiskaping i regionen vår, sier administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen.

– Havvind er avgjørende og vi må komme i gang nå

– Skal Norge fortsatt være i front innen flytende havvind, vil et hjemmemarked være helt avgjørende. En rask åpning og utbygging av Utsira Nord vil sammen med Hywind Tampen være et viktig bidrag til å etablere dette hjemmemarkedet, skriver administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen.

Havvind gir langtidskontrakter til Østensjø

Edda Wind, Østensjø-gruppens dedikerte offshore vindselskap, har signert langtidskontrakter for to av sine fire nye havvindsfartøy.

EU-millioner til flytende havvind utenfor Karmøy

EU har i dag gitt 290 millioner kroner i støtte til et testprosjekt som skal designe, bygge, installere og drifte en flytende havvindturbin ved testsenteret på Karmøy.

Internasjonal havvindkonferanse

3. og 4. juni arrangeres den første internasjonale havvindkonferansen i Haugesund.

Sterk havvind-tro

Den maritime rapporten for Haugalandet og Sunnhordland viser en omsetningsvekst i 2019 på 10,7 prosent og sysselsettingsvekst på 0,9 prosent. Størst omsetnings- og sysselsettingsvekst er det verftene som har.

Kan bli et nytt eksporteventyr – med Haugalandet i førersetet

Knut Vassbotn i Aker Solutions håper Utsira Nord åpnes opp på nyåret, og ser det som naturlig at Haugalandet plasserer seg i førersetet på flytende havvind.

Havnedirektøren med store havvind-planer

Karmsund Havn satser stort på Havvind. Havnedirektør Tore Gautesen ønsker å sammenstille vindmøllene i Gismarvik, og etablere en drifts- og vedlikeholdsbase for flytende havvind på Killingøy.