I sin mest omfattende gjennomgåelse av havvindmarkedet til dags dato, anslår det internasjonale energibyrået IEA at det frem mot 2040 vil bli investert 1000 milliarder dollar i havvindutbygginger, med Europa og Kina som de to store vekstregionene.
I sin omtale av rapporten skriver DN at selskaper med offshoreerfaring og kompetanse fra olje- og gassektoren trolig kan kapre 40 prosent av havvindmarkedet på konstruksjon og vedlikehold, altså et marked på 400 milliarder.
IEA-sjef Fatih Birol mener havvind kan bli den tredje store energirevolusjonen på kort tid. Havvind kan bli den største enkeltstående elektrisitetskilden i Europa i 2040. I Kina vil installert produksjonskapasitet kunne bli over 40 ganger større enn i dag og gjøre landet til havvind-lederen om to tiår.
Oppsiden med havvind er formidabel. Hvis en lykkes med flytende vind, kan det åpne opp langt større havområder globalt for vindkraft, og IEA roser Norge.
– Grepet Equinor og Norge har tatt er ekstremt godt timet. Det er fremragende forretningsstrategi, vil jeg si, sier Birol til DN, og mener at flytende havvind på mellomlang og lang sikt vil ha et bratt kostnadsfall og vokse sterkt både i Europa og andre steder.
Ifølge IEA-rapporten er kraftpotensialet på dypt vann så stort at flytende vindturbiner teoretisk kan dekke flere ganger det samlede elektrisitetsbehovet i nøkkelmarkeder som Europa, USA og Japan.
Rapporten peker på at oordelen med havvind er at vindhastigheten er mye bedre. Det er et problem med variasjon og fluktuasjon på land. I tillegg står en overfor et akseptproblem i befolkningen på land.
– Offshore er det ikke slike problemer, sier Birol til DN.
Her kan du lese hele DN-artikkelen.