Podcast: Er Norge havind-sinker?

Podcasten «Det vi lever av» har sett nærmere på om Norge er i ferd med å havne bakpå som aktør i det viktige havvind-markedet.

Havvind skal være en del av det grønne skiftet, og Norge har alle forutsetninger til å bli gode og verdensledende på området. Posisjonering og utbygging av havvind på norsk sokkel vil kunne bidra til et nytt norsk industrieventyr, basert på kompetanse vi allerede har.

Podcasten «Det vi lever av» stiller imidlertid spørsmålet om vi likevel er i ferd med å havne bakpå som aktør i dette viktige markedet.

Programleder Sigrid Haaland har intervjuet faglig leder ved havvindsenteret i Bergen, Finn Gunnar Nielsen om den rivende utviklingen av vindturbiner, og daglig leder i Norsk klimastiftelse, Lars-Henrik Paarup Michelsen og Nordea-analytiker Thina Saltvedt er gjester i studio.

Hør podcasten her eller via Apple her!

Aktuelt

Utsira Nord åpnes for havvind-utbygging

Olje- og energiminister Tina Bru åpnet i dag havområdet Utsira Nord for industrialisering av flytende havvind. – En gledens dag, og utrolig viktig for fremtidig næringsutvikling og verdiskaping i regionen vår, sier administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen.

– Havvind er avgjørende og vi må komme i gang nå

– Skal Norge fortsatt være i front innen flytende havvind, vil et hjemmemarked være helt avgjørende. En rask åpning og utbygging av Utsira Nord vil sammen med Hywind Tampen være et viktig bidrag til å etablere dette hjemmemarkedet, skriver administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen.

Havvind gir langtidskontrakter til Østensjø

Edda Wind, Østensjø-gruppens dedikerte offshore vindselskap, har signert langtidskontrakter for to av sine fire nye havvindsfartøy.

EU-millioner til flytende havvind utenfor Karmøy

EU har i dag gitt 290 millioner kroner i støtte til et testprosjekt som skal designe, bygge, installere og drifte en flytende havvindturbin ved testsenteret på Karmøy.

Internasjonal havvindkonferanse

3. og 4. juni arrangeres den første internasjonale havvindkonferansen i Haugesund.

Sterk havvind-tro

Den maritime rapporten for Haugalandet og Sunnhordland viser en omsetningsvekst i 2019 på 10,7 prosent og sysselsettingsvekst på 0,9 prosent. Størst omsetnings- og sysselsettingsvekst er det verftene som har.

Kan bli et nytt eksporteventyr – med Haugalandet i førersetet

Knut Vassbotn i Aker Solutions håper Utsira Nord åpnes opp på nyåret, og ser det som naturlig at Haugalandet plasserer seg i førersetet på flytende havvind.

Havnedirektøren med store havvind-planer

Karmsund Havn satser stort på Havvind. Havnedirektør Tore Gautesen ønsker å sammenstille vindmøllene i Gismarvik, og etablere en drifts- og vedlikeholdsbase for flytende havvind på Killingøy.